Jyrki Hämäläinen petasi tulevan Batman-tv-sarjan suosiota kirjoittamalla siitä ennakkoon innoittuneen artikkelin Suosikkiin keväällä 1966. Yhdessä tuoreen tv-sarjan kanssa alettiin sitten syksyllä 1966 julkaista myös BATMAN-Lepakkomies -lehteä.
Batman meni ilmeisesti myös monen muun nuorenmiehen luihin ja ytimiin kuin minun, sillä lehti oli jonkin aikaa todella suosittu yli 70 000:nnen kappaleen levikillään. Lehden oheistouhuina oli myös Batman-kerho, joka oli myös ylettömän suosittu. Kerhon asioita käsiteltiin lehden sivuilla, ja me jäsenet saimme komean diplomin seinälle todistukseksi asiaan vihkiytymisestä.
Batmanin oli luonut Bob Kane, mutta tämän suomalaisen version tarinoista tuskin moni oli hänen kynästään lähtöisin (vaikka monet olivatkin hänen nimellään signeerattuja). Lehti oli mennyt suosiossa myös Amerikassa alaspäin 60-luvun alussa, mutta koki siellä uuden tulemisen parodisen tv-sarjan myötä. Sarjakuvista jo poistettu hovimestari Alfred esimerkiksi palautettiin ohjelman myötä myös lehtiin.
Niin televisiossa kuin sarjakuvissakin sankarit sukkahousuissaan olivat Batman alias miljonääri Bruce Wayne sekä hänen apurinsa, ihmepoika Robin eli Dick Grayson. Tv-sarjassa heitä esittivät Adam West ja Burt Ward perinneasuissaan.
Lehti ilmestyi ensin värikansilla mustavalkoisin tarinoin, mutta parin vuoden kuluttua se alkoi ilmestyä vuonna 1968 kokonaan värillisenä. Suosio oli kuitenkin jo hiipunut, ja niin hiipui sekä kerhoharrastus että itse lehtikin vuonna 1969 kolmenkymmenenkahden lehden jälkeen.
UK-Lehden lopetettua tämän lehden alkoi samana vuonna Kuvajulkaisut Oy julkaista omaa mustavalkoista Lepakkomies-lehteään. Seuraavana vuonna siirryttiin värillisiin tarinoihin, mutta suosio oli poissa, ja tämäkin lehti lakkautettiin vuonna 1970.
Meille 60-luvun pojille sekä tv-sarja että sarjakuvalehti muodostivat täydellisen paketin, ja niillä on yhä oma paikkansa pikkupojansydämessä. Batman-limpparia voi vain muistella...
Adam West Batmanina ja Burt Ward Robinina 60-luvun tv-sarjassa |
Elokuvallista ilmaisua rajoitti se, että koska teimme leffamme kolmeen pekkaan, niin aina yksi kuvasi ja vain kaksi meistä näkyi kuvissa. Se toisaalta pakotti ideoimaan ja hiomaan ilmaisua ja toimi ilmeisen hyvänä kouluna, koska toinen kavereista on nyt ammatiltaan dokkariohjaaja ja toinen ammattinäyttelijä.
Tossumies ja Kustaa Tossukaakin selässä matkalla kohti uusia seikkailuja |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti