lauantai 1. syyskuuta 2012

Sarjakuvia 13 - Teräsmies ja Teräsmiehen poika


Oikeastaan vasta television Batman-sarja herätti minussa isomman kiinnostuksen supersankarilehtiä kohtaan. Valikoima meillä oli toki varsin suppea tuohon aikaan, koska markkinat olivat pienet, eikä kenellekään varmaankaan tullut mieleenkään tuottaa tänne alkukielistä sarjista.

Suomessa ilmestyi rinnakkain kaksi Teris-sarjista. Vuodesta 1965 vuoteen 1969 julkaistiin lehteä nimeltä Teräsmies, joka kertoi tietenkin Supermanin alias Clark Kentin seikkailuista. Lehdissä oli houkuttelevat värikannet, mutta itse jutut olivat sitten mustavalkoisia.

Hieman hullumpi tapaus olikin sitten lehti nimeltä Teräsmiehen poika. Se kertoi nuoren Clark Kentin elämästä, ei siis hänen pojastaan, niin kuin nimisuomennoskömmähdys antaa ymmärtää! Lehden alkukieleinen nimi oli Superboy. Ehkä suomentaja ei tuntenut saagaa kovin hyvin?

Yhtä kaikki; lehdet olivat hyvin viihdyttäviä ja seikkalut vauhdikkaita sekä mielikuvitusrikkaita. Nämä lehdet olivat myös mustavalkoisia kansia lukuunottamatta.

Molempien lehtien kustantaja oli Kirja-Mono, joka lopetti nämä tuotannosta vuonna 1969, mutta samana vuonna Kuvajulkaisut alkoi oman urakkansa kumpaisenkin lehden kanssa. Nyt tosin 'Teräsmiehen poika' muutettiin Teräspojaksi. Kahta vuotta pitempään eivät nämä uudet julkaisut kuitenkaan ilmestyneet.

Ei kommentteja: