keskiviikko 1. elokuuta 2012

Rakennussarjoja 3 - Plasticant

LEGOjen ja MECCANOn lisäksi meille 60-luvun rakentajille oli tarjolla kolmaskin rakennussarja. Eräänä jouluna lahjakääreestä paljastui laatikollinen sinisiä muoviputkia. Sain ensimmäisen Plasticant-rasiani.

Plasticantien keksijä on unkarilainen Jenö Paksy, joka haki tälle idealleen patenttia vuonna 1958. Saksalainen Milton Bradley GmbH -yhtiö otti sarjan tuotantoon. Vuodesta 2008 sarjasta on käytetty uutta unkarilaista nimeä JÁVA.


Plasticant-sarja koostui sinisistä, kovasta muovista tehdyistä putkista, joita oli monenmuotoisia (suorista putkista kuuteen suuntaan kolmiuloitteisesti törröttäviin elementteihin). Näitä sinisiä osia liitettiin toisiinsa niiden sisälle työnnettävillä pehmeämuovisilla, keltaisilla tapeilla. Sinisten putkien sisällä oli tulpat, jotka estivät tappien liian syvälle työntymisen.


Putkiosien lisäksi sarjaan kuului renkaita, tulppia sekä peitelevyjä, joilla sai aikaan pintoja.


Plasticanteilla saattoi tehdä mukana seuraavien ohjeiden mukaisia härveleitä, mutta toki saattoi itsekin kehitellä omia juttujaan. Putkimuotoisuus rajoitti kuitenkin aika lailla mahdollisuuksia.


Plasticant-konstruktion suurin vika oli materiaalissa. Vaikka putket olivatkin kovaa muovia, olivat ne auttamattoman ohuita ja hauraita. Kun välillä joutui hieman taivuttamaan osia, saattoi putki pinteessä haljeta ja huonoimmassa tapauksessa siitä lohkesi kokonainen pala pois. Yleensä sen jälkeen tappi ei enää pysynyt putken sisällä kunnolla, ja osa oli näin käyttökelvoton.


Muuten palikat olivat hyvää tekoa, ne toimivat edelleen kymmenien vuosien jälkeen yhtä hyvin kuin uutena, ja näyttävät näköjään kelpaavan nykyajan lapsellekin kokeiluihin.


Ei kommentteja: