lauantai 4. elokuuta 2012

Enid Blyton ja Anni Polva


Enid Blyton oli omana aikanaan tuottelias kirjailija, hänen bibliografiansa sisältää satoja nimikkeitä, joista monet ilmestyivät itsenäisten sarjojen muodossa. 60-luvulla tunsimme niistä ainakin kaksi: Viisikko-kirjat ja Seikkailu-kirjat.

Itse luin jonkin verran ensiksi mainittuja. Viisikonhan muodostivat Leo, Dick, Anne, Paula/Pauli ja Tim-koira. Näistä kolme ensinmainittua ovat sisaruksia ja neljäs, heidän serkkunsa, poikamainen tyttö. Useat tarinoista tapahtuvat tai ainakin käynnistyvät hänen kotoaan Kirrinistä. Paulin hallussa oleva linnasaari (Kirrin Island) on myös usein mukana kuvassa.

Aikakautta kuvannee se, että Leon nimi alkukielellä on Julian ja Paula/Pauli puolestaan Georgina/George. Tim on virallisesti Timothy ja joskus Timmy alkukielisissä kirjoissa.

Viisikot ovat kuuluja eväsretkistään ja muhkeista kotitekoisista muonistaan, ja itseänikin kiinnosti tietää, mitä merkillistä se inkivääriolut oikein oli, jota lapset kuitenkin joivat?

Blyton aloitti tämän sarjan kirjoittamisen jo vuonna 1942, joten se oli hieman vanhentunut jo tuossa vaiheessa. Omaa lukemistani se ei kylläkään haitannut millään lailla.

Ihmeellistä kyllä, sarja on yhäkin olemassa, ja esimerkiksi kirjastoista lainattavissa.








Anni Polva syntyi Pietarissa vuonna 1915, ja muutti perheen mukana Lappeenrannan kautta Tampereelle. Tampereella hän eli nuoruutensa merkittävät kouluvuodet ja opiskeluajan.

Avioiduttuaan hän muutti miehineen Turkuun. Turussa alkoi sitten myös kirjailijanura, jossa nimikkeitä riittää. Polva tunnettiin varsin tuotteliaana kirjoittajana: samana vuonna saattoi tulla kolmekin kirjaa, yksi naisille, yksi nuorille ja yksi lapsille.

Polva suhtautui tähän uraansa varsin lungisti eikä edes väittänyt tekevänsä suurta taidetta. Lukijoiden mielestä hyvää kirjallisuutta kuitenkin, koska niteitä myytiin kolmisen miljoonaa kappaletta. Kolmanneksen tästä vie hänen kenties tunnetuin luomuksensa: Tiina, joka on jonkinlainen kirjailijan omakuva hänen lapsuutensa maisemista.

Ensimmäinen Tiinoista ilmestyi vuonna 1956, ja viimeinen osa (29.) ilmestyi kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Itse en ole vieläkään näitä kirjoja lukenut, siskoni luki joitakin kyllä. Kiinnekohta niihin tulee kuitenkin siitä, että Anni Polva alias oikeasti Polviander asui omassa lapsuudessani perheineen samassa talossa, Kurjenkaivonkenttä 5 A:ssa, sen kolmannessa kerroksessa.

Ei kommentteja: