maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kotiseutuopas: Vanha ja uusi Turku

1960-luvun koululaisilla oli alaluokilla ympäristöopetuksessa aihepiiri nimeltä kotiseutuoppi. Suurista kaupungeista ainakin Helsingissä oli käytössä jo 1930-luvulla isoisäni Eero Salolan tekemä Helsingin Kuva-aapinen (1937), josta hän teki hieman uudistetun version 1950-luvun koululaisille nimellä Helsinkiä oppimassa (1956). Samassa Helsinki - lukukirjasarjassa ilmestyi myös historian tunneille Mika Waltarin Helsinki kautta vuosisatojen (1937) sekä maantiedon tunneille Waltarin ja A. Blombergin Kotikaupunkimme Helsinki (1941) -kirjat.




Oma kotikaupunkini Turku ei ollut pekkaa pahempi, vaan me saimme käteemme A.T. Koskimiehen, Mikko Hirvoilan ja Yrjö Laaksosen kokoaman teoksen Kotiseutuopas - Uusi ja vanha Turku (1961). Se oli hieman alle satasivuinen ylistyslaulu kotiseutumme kunniaksi.

Kirja jakautuu sekä Turku-osioihin että hieman yleisempään ympäristötiedolliseen materiaaliin (kuten sääilmiöt, talvinen luonto, ilmansuunnat, kartta, vuodenajat jne.).

Alla pari näytettä kirjan aukeamilta.

Arkipäivän toimissa:

Tekstissä aiheena on 'Kauppa', ja sieltä löytyy maininta Turun citystä (!). Torikuvassa huomio kiinnittyy vanhaan Wiklundiin sekä Hamburger Börs'iin.

Meidän aikamme Turku:

Vanhan Turun palon traumat näkyivät yhä ohjeissa. Ei sillä: eivät nuo ohjeet vieläkään ihan vanhentuneita ole, vaikka itse palokalusto onkin kokenut päivitysmuutoksen.
Aah - saisipa Turku raitsikat takaisin! Näillä linjoilla pärjättiin 1960-luku.
Kaupunginosat opeteltiin ja osattiin hyvin.
Meitä opetettiin virkavallan kunnoittamiseen ja hyviin käytöstapoihin. Kupittaan liikenneleikkikaupungissa käytiin saamassa ajo-oppia.
Näistä silloista ja toreista pidettiin oikein koe.
Kotiseutu:
'Turun tärkeimmät maastopisteet' tunnistaa yhä?
Turku matkailukohteena:

Pitäähän Turun olla ensimmäinen...
Tuttuja kohteita myös 2010-luvun turkulaiselle.

Vesi:

Maauimala oli nykyisellä paikallaan jo tuolloin, mutta kaupungin ainoa uimahalli oli yliopiston lähellä. Siellä oltiin nakuina paitsi saunassa niin myös altaassa. Oli vuoropäivät naisille ja miehille.

Ei kommentteja: