maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kengurukeppi

Kengurukepin (Pogo stick) historia ulottuu ainakin 1920-luvulle, joskin erilaisia hyppykeppiformaatteja on ollut sitäkin varhemmin. Keppi, jossa oli kaksi kädensijaa, patentoitiin vuonna 1957.

Tällaisia kengurukeppejä näkyi satunnaisesti sarjiksissa tahi piirretyissä elokuvissa, mutta varsinaisen markkinoinnin ja muotivillityksen muistan Suomessa syntyneen vasta 1960-luvun lopulla, jolloin myynnissä oli parikin erilaista mallia. Itse toivoin lahjaksi hieman järeämpää ja umpinaista mallia, jossa jousi oli kätketty rungon sisälle.

Lisäksi tässä mallissa otekorkeutta saattoi säätään lukitusruuvilla ja lisävarusteena ostaa irrallisen metallilevyn tassuun asetettavaksi. Hieman pehmeämmissä oloissa, kuten mökillä Luonnonmaalla, tämä paransi ponnahtelua.

Oma keppini oli varsin jäykkä ja raskas käsitellä, mutta tuli sillä pari kesää pompittua muun touhuamisen ohessa. Toisaalta, kengurukeppini oli tehty sikäli kestävästä tavarasta, että se on edelleenkin käytössä: omat lapseni ovat kaikki vuorollaan pomppineet kepillä ilman, että jousi olisi vieläkään kuoleentunut.
Ihan valtava hitti tällaiset kepit eivät ole kai koskaan olleet, mutta ovat ne jollakin lailla pysyneet kuvioissa mukana. Aika huimia hyppyjä ja voltteja näkyvät harrastajat nykyisillä erikoiskepeillä tekevän.
Kesällä 1968. Huomaa aidot aikakauden tennarit.
Mökillä lisälevystä oli hyötyä, jotta kepin jalka ei uponnut maahan.


Ei kommentteja: