sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kennedyn murha

Presidentti John F. Kennedyn murha on epäilemättä yksi 1960-luvun isoja uutisaiheita, joihin yhäkin palataan toistuvasti sekä fiktioin että dokumentein. Murhan selvittelyyn on jäänyt sen verran aukkokohtia, että erilaiset spekulaatiot ja salaliittoteoriat löytävät siitä yllin kyllin temmellyskenttää.

Ja onhan se iso juttu, että Yhdysvaltain presidentti noin murhataan.

Kyseinen juttu tapahtui vuonna 1963, jolloin olin itse vielä 7-vuotias, joten vastaus klassikkokysymykseen "Missä olit, kun John. F. Kennedy murhattiin?", kuuluu omalla kohdallani, että en tiedä. Toki meillä asiasta varmasti puhuttiin, mutta eihän sitä jauhettu mediassa yötä päivää, ei seurattu minuutti minuutilta netissä tai television erikoislähetyksissä, ei revitelty iltapäivälehtien lööpeissä.

Sitä paitsi, mitä se 7-vuotiasta olisi niin kiinnostanut ja miksi hänen edes olisi asiasta tarvinnut tietää?

Tilanne oman tietoisuuteni suhteen oli täysin muuttunut, kun tultiin hulluun vuoteen 1968. Sehän on jäänyt lähihistoriaan kuohuvana vuotena eri puolilla maapalloa, kun nuoret radikaalit alkoivat haastaa vanhaa establishmentia, myös Suomessa (vaikkapa 'Vanhan valtaus').

Kyseisenä vuonna tapahtui Yhdysvalloissa kaksi maailmaa säväyttänyttä murhaa, jotka läpäisivät myös minun suojaukseni, ja joita sitten käsiteltiin myös oppikoulussa, jossa opiskelin tuolloin.


Martin Luther Kingin nimi loi mielleyhtymän saksalaiseen uskonpuhdistajaan, ja jäi siksi helposti mieleen. Kingin merkitys ei itselleni ollut tuolloin kovin tuttu, enkä tuntenut hänen kuuluisaa "I have a dream" -puhettaan vuodelta 1963 vielä silloin, mutta Kingin merkitystä rasismin vastaisessa kamppailussa toki valotettiin murhan jälkeen. Väkivallan sijasta King kannatti kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta vastarintaa.

Martin Luther King murhattiin ampumalla 4. huhtikuuta vuonna 1968 motellin parvekkeella. Murhaan syyllisenä pidätettiin James Earl Ray vasta muutamaa kuukautta myöhemmin. Hän tunnusti ensin murhan, mutta perui myöhemmin tunnustuksensa. Koska King oli poliittinen henkilö, on hänen murhastaan kudottu myös salaliittoja, ja toiset ovat vakuuttuneita Rayn syyllisyydestä, toiset eivät. Ray tuomittiin 99 vuodeksi vankeuteen, jossa hän kuoli vuonna 1998.

Teimme koulussa muistaakseni A3-kokoisen työn kukin Kingistä tapauksen jälkeen. Kotoa piti tuoda itse lehtikuva Kingistä, koska kopiokoneita ei koulukäytössä tunnettu. Ensimmäiset tuoksuvat spriikopiotkin saimme vasta vuosia myöhemmin biologianopettajan toimesta.

Ei kulunut kuin kaksi kuukautta, kun maailmaa kohautti toinen murhauutinen Yhdysvalloista. Senaattori ja entinen oikeusministeri Robert F. Kennedy, viisi vuotta aiemmin murhatun John. F. Kennedyn veli, ammuttiin Ambassador-hotellin keittiössä Los Angelesissa. Hän oli presidentinvaalin esivaalikiertueella tuolloin, ja tilanne näytti hänen kannaltaan lupaavalta.

Kennedyä kohti ampui 5. kesäkuuta 1968 Sirhan Sirhan -niminen mies kahdeksan kertaa. Kennedy kuoli vammoihin seuraavana päivänä. Itse muistan radion raportoineen asiasta ensimmäisenä, ja nuoren minäni spekuloineen epäuskoisena 'Kennedyn kirousta'.

Sirhan tunnusti murhan, ja hänet tuomittiin elinkautiseen. Murhan motiivi on osin jäänyt epäselväksi, yhtenä syynä pidetään Lähi-Idän politiikkaa, koska Sirhanin juuret ovat siellä.

Kennedyltä ei jäänyt samalla tavalla eloon slogania, mutta viimeisessä puheessaan hän sanoi: ”Fear not the path of Truth for the lack of People walking on it.

Ei kommentteja: