perjantai 5. lokakuuta 2012

Peikkometsä (ja hiukan Muumejakin)

Tove Janssonin Muumi-kirjat nousivat aikamoiseen suosioon 1950-luvulla, ja saman vuosikymmenen loppupuolella myös alkuperäiset Muumi-sarjikset aloittivat voittokulkunsa.

 Muumit työstettiin 60-luvulla myös televisioon. Mumintrollet-sarja (1969) jäi erityisesti mieleen siitä, että Muumeja näytelleet näyttelijät ottivat Muumi-päät pois yltään, koska ne olivat niin tukalat (+ vaikeuttivat taatusti replikointia). Ensimmäisen suomalaisen televisiolähetyksen (vuonna 1955) juontaja Lasse Pöysti oli nimiosassa tässä Muumi-produktiossa. Muita olivat esimerkiksi Nils Bradt Muumipappana, Birgitta Ulfsson Muumimammana, Hosulina Gustav Wiklund ja Elina Salo Pikku-Myynä. 25-minuuttisia jaksoja tehtiin 13 kappaletta. Sarjan ohjasi suomenruotsalaisen teatterin voimanainen, Vivica Bandler.

Samaan aikaan toisaalla.


1950-luvulla alkoi toisenkin peikkomaailman voittokulku. Silloin Helena ja Martti Kuuskoski ryhtyivät aluksi ehkä hieman haparoiden ja etsien, mutta sitten yhä määrätietoisemmin kehittelemään omaa satumaailmaansa, joka lopulta kristallisoitui Järvenpäässä, josta he hankkivat maata kodilleen ja verstaalleen. Tämän pajan ympärille kehittyi kahvilatoimintaa, teatteria ja kaikenlaisia peikkojen asuinsijoja.


Näistä peikoista innostuttiin lopulta ulkomaita myöten. Muun muassa Britanniassa eräs peikoista (Tivvy alias Sumppi) seikkaili sekä sarjakuvassa että televisiossa. Suomessa Peikkometsä sai näkyvyyttä mm. Sirkus Papukaijan erikoisohjelmassa, joka tehtiin juuri Järvenpäässä vuonna 1965. Ohjelmaa varten kehiteltiin puistoon 'eläviä peikkoja'.

Toinen suomalaisia tv-katsojia kohauttanut julkisuus tuli aikakautensa juontajalegenda Niilo Tarvajärven poliisiautotempauksen myötä. Vuonna 1967 ihmiset keräsivät huoltoasemilta peikkotarroja (Hamsteri-tarra) autonsa laseihin. Näillä tarroilla tuettiin poliisiautojen hankintaa, ja lopulta Senaatintorille ajoikin 14.5.1967 komea 58:n upouuden poliisiauton kulkue.

Peikkopuisto ja yritys paisui mukavasti, mutta kaatui lopulta verorästeihin. Pariskunnan tietkin veivät eri suuntiin. Martti perusti myöhemmin uuden Peikkometsän Jämsään ja Helena teki peikkonukkeja Amerikassa.


Osa peikoista on kyllä nykysilmään aika kotikutoisen kömpelön näköisiä, mutta kyllä meiltäkin kotoa Sumppi-peikko löytyi. Lahtelainen Mallasjuoma valmisti myös Peikkojuomaa innokkaimmille.

Nuori Markku Kivekäs voitti peräti kahdesti pääpotin Tupla tai kuitti -visailussa Disney-aiheilla. Tuo toinen kerta oli vuonna 1965, minkä jälkeen Kivekäs sponsoroitiin (Apu-lehti ja Suomi-Filmi) Amerikkaan tapaamaan itse Walt Disneytä. Tapaamisesta otetuissa kuvissa Sumppi-peikko myhäilee herrojen välissä.


(Näissä kuvissa tullaan jo väärälle vuosikymmenelle, 1970-luvulle...)

Ei kommentteja: