keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Sarjakuvia 1 - Aku Ankka, Nakke Nakuttaja, Retu ja kumppanit, Masi, Pikku Lulu ja Tumppi

Sarjakuvalehtiä ilmestyi mukavasti jo 1950-luvulla, joskin itse kiinnostuin niistä paremmin vasta 60-luvulla, kun oma lukutaito oli hankittu. Toki värikkäitä kuvia ja kiinnostavia tarinoita pystyi käymään läpi pelkästään kuvia tutkimallakin.

Varhaisimmat muistot liittyvät ennemminkin vitsikkäisiin lehtiin kuin varsinaisesti seikkailullisiin. Niitäkin tosin tuli hommattua vain hetkeä myöhemmin. Monia lehtiä pystyi tilaamaan kotiinkin, mutta paljon tuli hankittua nimenomaan irtonumeroina lehtikioskeista, joista lähin sijaitsi Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmassa. Myös tavallisissa kioskeissa oli jonkinlainen lehtivalikoima, ja sopivasti meitä lähin kioski oli korttelin päässä Kerttulinkadun ja Kaarinankadun kulmassa Kerttulinkallion vieressä.


Ykköskastissa on itseoikeutetusti tietenkin Walt Disneyn Aku Ankka, jota meillekin alkoi tulla kotiin tilattuna varsin varhain, koska perheessä oli kaksi lasta. Lehti on jättänyt näköjään lähtemättömät muistijäljet lapsuuden kohdalle. Melkein kaipaa sen konekirjoitettua kuplatekstitystä sekä jouluyllätyksiä (erityisesti eräänlaisten 'liikkuvien kuvien' vimpainta)...


Samoilla apajilla kalasteli toinen lastenlehti, Walter Lantzin Nakke Nakuttaja, jota ilmestyi hieman eri kokoisena vuosien varrella. Nakke-universumissa olivat nimihahmon lisäksi muiden muassa myös Väiski Vemmelsääri, Tipi ja Sylvesteri, Putte Possu sekä Elmeri.


Kolmas koko lailla samaan kategoriaan kuuluva lehti oli Retu ja kumppanit -nimellä ilmestynyt sarjislehti. Nimi viittaa tietenkin 'Kiviset ja Soraset' -tv-sarjaan, mutta lehdessä oli saman Hanna & Barbera -tuotantoyhtiön muitakin tv-tuttuja, kuten Jetsonit, Topi-Katti, Magilla Gorilla, Salama-Santeri, Hakki-koira, Jogi-karhu ja niin edelleen.


Itse miellyin myös hieman myöhemmin Mort Walkerin Masiin Jermulan varuskunnasta. Masihan ilmestyy edelleen mm. Hesarissa yhden rivin strippinä, mutta näissä monivärisissä sarjakuvalehdissä Masin seikkailut olivat usean sivun mittaisia tarinoita (eivät siis myöskään 'sunnuntaisarjoja').



Ja vielä yksi mukavan lempeitä ja hauskoja juttuja sisältänyt sarjakuvalehtikaksikko oli nimimerkki Margenin luoma Pikku Lulu sekä Tumppi. Itse asiassa samat hahmot seikkailivat kumpaisessakin aviisissa. Liekö markkinointikikka ylipäänsä tuo kahdella nimikkeellä myynti; kuka poika lehtikioskista nyt Pikku-Lulua pyytäisi?

Ei kommentteja: