maanantai 30. heinäkuuta 2012

Rakennussarjoja 1 - Lego

Leikkikalubrändeistä LEGO elää ja voi hyvin edelleen huolimatta ajoittaisista vaikeista hetkistäänkin. Palikoiden historia juontaa vuoden 1949 Tanskaan, kun puusepän poika Godtfred Kirk Christiansen keksi ottaa muovimateriaalin käyttöönsä ja ryhtyi isänsä Ole Kirk Christiansenin kanssa valmistamaan toisiinsa kiinnitettäviä palikoita.

Systeemiä kehiteltiin paremmaksi ja kymmenkunta vuotta myöhemmin nyt hyvin tuntemamme putkisysteemin avulla tapahtuva kiinnittäminen patentoitiin, ja lelusysteemin voittokulku alkoi. Me 60-luvulla leikki-iässä olleet opimme tuntemaan nämä palikat.

Aluksi myynnissä olevissa pakkauksissa oli vain kahdenvärisiä palikoita: punaisia ja valkoisia. Arvatenkin Tanskan lipun värit.


Pohjalevy oli harmaa, ja sille saattoi kehitellä oman taloidean ilman valmista mallikuvaakin. Ikkuna- ja ovielementtejä oli myös saatavilla.


Vuonna 1962 LEGO-universumi laajeni pyöräpalikalla, jossa oli reät, joihin pyörän akselin saattoi lukita kiinni. Mekanismi oli ilmeisen hyvä, koska alkuperäiset osat toimivat 50 vuotta myöhemminkin!

Tarinan mukaan LEGO-sana tulee sanoista ”leg godt” (leiki hyvin). Juuri näin tehtiin oma mielikuvitus välineenä.
Lego-maailmaan kuuluivat myös hienot puut.

Ei kommentteja: