tiistai 31. heinäkuuta 2012

Rakennussarjoja 2 - Meccano

60-luvun pojilla oli LEGOjen lisäksi toinenkin rakennussarja. Siinä kun leegot luottivat muoviin raaka-aineena, pysyttäytyi mekano-sarja eli oikeammin MECCANO kokometallisissa osissa.

MECCANOn kotimaa on Iso-Britannia, jossa sarjan osia alettiin valmistaa Frank Horbyn toimesta jo vuonna 1901. Englantilainen Meccano Ltd valmisti osat kotimaassa vuoteen 1980 saakka. Tämän jälkeen tätä yhäkin elossa olevaa sarjaa on valmistettu Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Kiinassa.


MECCANOn perusidea on pysynyt koko lailla samana halki vuosikymmenten. Perusosana on reitetty metalliliuska, johon saattoi ruuveilla ja muttereilla kiinnittää muita osia mukana seuraavilla työkaluilla kuten kiintoavaimella ja ruuvimeisselillä, jollaiset minullakin oli aikanaan.


Liuskojen lisäksi sarjassa oli reitettyjä levyjä, vipuja ja kumipäälisiä pyöriäkin. Korkealentoinen tavoite oli ehkä opettaa muksuille mekaniikkaa, mutta oli sarjalla mukava askarrella ihan omia aikojakin. Joskin osien rajallinen määrä rajoitti rakennusintoa tai ainakin lopputuloksia. Sarjan alkuperäinen nimi 'Mechanics Made Easy' viittaa tuohon rakenteiden helppouteen.


Aluksi osat olivat heppoisempaa läkkipeltiä, mutta tuotannon lisääntyessä ja kehittyessä materiaali vaihtui huolellisemmin työstettyyn teräkseen, jonka reunatkin oli pyöristetty. Pyörissä ja rattaissa käytttiin myös messinkiä.


Juuri 1960-luvulla MECCANO joutui taloudellisiin vaikeuksiin, ja se myytiin, mutta itse tuotantoa jatkettiin uudistuneena. Mekanon edelliset värit, punainen ja vihreä, vaihtuivat uusiin (keltainen, musta ja hopea). Omat mekanoni olivat kuitenkin tuota vanhaa sarjaa.


1 kommentti:

jussi hanhijärvi kirjoitti...

En tiedä johtuuko tuo meccanosta mutta itsestäkin tuli insinööri. Kun katson vanhaa meccano laatikkoani niin kyyneleet tulivat silmiin liikutuksesta. Hyvä että niitä saa vieläkin.